Innlegg

Viser innlegg fra 2013

Ungdommens kritikerpris

Bilde
Hvorfor ikke lese en av de nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris? Flittige elever i 3STA leser disse bøkene på spreng. De er nemlig tatt ut som en av 7 juryklasser, som skal lese 8 bøker på 4 måneder, for deretter å kåre en vinner. De 8 bøkene er: De svarte skiltene  av: Lars Mørch Finborud Mørke grener  av: Nikolaj Frobenius De usynlige  av: Roy Jacobsen Arkitekt  av: Merethe Lindstrøm Å, høye dag  av: Steinar Opstad Fugletribunalet  av: Agnes Ravatn Orgelsjøen  av: Øyvind Rimbereid Prosten  av: Jan Jacob Tønseth Mer info finner du på nettsiden til Foreningen !les

Bokhandlerprisen 2013

Bilde
Gyldendal, 2013 Bokhandlerprisen anno 2013 er blitt tildelt Cecilie Enger for romanen Mors gaver . Mors gaver er en varm og personlig beretning om Cecilie Engers mor, som havner på sykehjem pga Alzheimer. Mens fortellingen skrider frem blir morens hukommelse og personlighet gradvis svekket. Romanen er en slektskrønike der vi følger Cecilie Engers familiehistorie fra slutten av 1800 tallet og fram til i dag. Enger tar utgangspunkt i morens julegavelister, som hun sirlig førte i 40 år. Resultatet har blitt en "nydelig tidsreise og et vakkert morsportrett", i følge Cathrine Krøger i Dagbladet. Skolebiblioteket har boka. En annen aktuell bok som berører samme tema er: " Men hjertet mitt har ikke demens" av Audun Myskja. 

Likestillingshistorie

Bilde
Fagbokforlaget, 2013 I forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013, har vi mottatt ettbindsverket Norsk likestillingshistorie 1814-2013 . Bokomtalen forteller oss at i denne boken får vi en samlet oversikt og analyse av de første spirer til økt likestilling i Europa og Norge. Videre følger vi kampen for økt likestilling mellom menn og kvinner til hvordan likestilling etter hvert har blitt en særlig norsk verdi og omfatter nye grupper. Mer informasjon her .

Litterære priser

Bilde
Årets vinnere av Brageprisen kåres den 19. november. På brageprisen.no kan vi lese: Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen. Stiftelsen som ble etablert i 1992 har til formål å utbre interessen for god skriftkultur, blant annet ved årlig utdeling av Brageprisen. Stiftelsen ledes av et styre, og et bredt sammensatt brageråd tar hånd om de praktiske sidene ved prisutdelingen. De nominerte finner du her . Bokhandlerprisen deles ut den 26. november. På Bokhandlerforeningens nettsted finner vi info om prisen:  Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. De nominerte finner du her .

Vakker diktsamling

Bilde
I mylderet av utgivelser fra bokhøsten har jeg lyst til å anbefale en diktsamling: I stormens øye  av Sherko Bekas. Forfatteren formidler det kurdiske folks historie og lidelser gjennom enkle og tankevekkende dikt. Diktene er gjengitt på både norsk og kurdisk. Diktsamlingen har vakre illustrasjoner og inneholder en historisk framstilling om kurdernes historie, språk og kultur. Kolbjørn Falkeid omtaler boken på denne måten: En av de mest vellykkede og gripende diktsamlinger jeg har lest på lenge. Les mer her .

Høst-nytt på biblioteket

Bilde
Schibsted, 2013 Bokhøsten er her, og det dukker stadig opp nye bøker på biblioteket. Forfatteren bak Drageløperen og Tusen strålende soler , har kommet med en ny roman som bærer tittelen: Og fjellene ga gjenlyd . Handlingen starter i Afghanistan i 1952 hos Abdullah og søsteren Pari.  Deretter bringes vi videre til nye generasjoner og andre kontinenter. Krim hører høstmørket til. Forfatterne Jørn Lier Horst og Karin Fossum har begge kommet med nye romaner. Biblioteket har også lydopptak av disse bøkene. Av faglitteratur kan Karsten Alnæs' bok om 1814 nevnes. Men andre ord noe for enhver smak!

Grenseløs våpenhandel

Bilde
Når tryslinger kommer ut med bøker, må det jo reklameres litt for dem. Trysiljenta Tove Lie har sammen med journalist Øystein Mikalsen skrevet boka "Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel" . Boka omhandler den norske våpenindustrien, som stadig vokser i omfang. I følge forfatterne tjener fredsnasjonen Norge paradoksalt nok store penger på krig og konflikter. Hvor grenseløs skal vi tillate at den norske våpenhandelen blir? spør forfatterne.

Historien om Pi

Bilde
Dinamo forlag, 2003 Noen som har sett Historien om Pi (Life of Pi)?   Nydelig film om den skipsbrudne gutten Pi Partel, som befinner seg i en livbåt sammen med den illsinte, bengalske tigeren ved navn Richard Parker. Filmen baserer seg på en roman av Yann Martel. Anbefales! Biblioteket har både boka og filmen.

Ny krim fra Kulturfondet

Bilde
Kagge forlag, 2013 Kulturfondet har sendt oss en ny bunke med bøker, deriblant krim fra debutanter og litt mer ukjente forfattere: Aurstad & Westberg debuterer som forfatterpar med boka Blodpenger . Handlingen foregår i Kristiania, sommeren 1899, hvor politifullmektig Theodor Wulfsberg etterforsker mord i Vaterlands underverden. Debutanten Frits de Bourg har lagt handlingen til femtitallets Drammen og Oslo. Boka heter En kald død og handler om bokseren Brink som forsvinner i en råk på Drammenselva. Den mørke porten av Lars Mæhle handler om psykologen Ina Grieg. Hun blir dratt inn i en drapssak, der både åsted og drapsmetode ligner på det uoppklarte mordet av Griegs kollega og hemmelige elsker Karsten Scheel. Det viser seg snart at hun står overfor en hevnlysten seriemorder. Gard Sveen debuterer med  Den siste pilegrimen,  en Tommy Bergmann-krim. Boka knytter mordet på den tidligere motstandsmannen Carl Oscar Krogh sammen med tre skjeletter funnet i Nordmarka...

Hedmarksdiktet 2013

Bilde
Volumfestivalen og fylkesbiblioteket i Hedmark inviterer til diktkonkurranse . Diktet må være inspirert av Hedmark - ellers er det ingen begrensninger hverken i forhold til tema, lengde eller form. Frist for å levere er 1. juni , og alle aldersgrupper kan delta. Vinneren vil bli kåret på Volumfestivalen i Elverum , 19.-23. juni. Mer info finner du her  .

Filmnytt i april

Av nye filmer på biblioteket er det verdt å nevne: Argo - thriller basert på en sann historie, med handling fra den den iranske revolusjonen. Seks amerikanere søker tilflukt bak fiendens linjer da den amerikanske ambassaden i Teheran stormes, og CIA-agenten Tony Mendez legger en plan for å redde dem. Filmen fikk Oscar for beste film i 2012. The Longest Day - om de alliertes invasjon av Frankrike den 6. juni 1944. Denne krigsfilmen fra 2004 ble tildelt 2 Oscar. Rottatouille - en utrolig søt og morsom animasjonsfilm om rotta Remy som drømmer om å blir mesterkokk i Paris. Kanskje går drømmene i oppfyllelse når han møter kjøkkengutten Linguini..

Påskelitteratur

Bilde
Pax forlag, 2013 Hva er vel bedre enn en god bok i solveggen - eller i godstolen foran peisen? Biblioteket har fått inn masse ny litteratur; både krimbøker, ungdomsbøker, lydbøker og reiselitteratur. Liker du krim, kan jeg anbefale Jørgen Brekke eller hvorfor ikke prøve den nyeste boka av Thomas Enger? I en helt annen sjanger finner vi Helbredelsen av Jonathan Odell . I følge bokomslaget har Jonathan Odell skrevet en utrolig spennende og rørende fortelling om sterke kvinneskjebner, kjærlighet og strid i Sørstatene før og etter frigjøringen, i samme ånd som Mississippi og Barnepiken . Biblioteket har både p-boka og lydboka av denne tittelen.

Spennende lydbøker

Bilde
Biblioteket har fått inn noen lydbøker som er lest inn på digikort . For å lytte til disse bøkene må man ha en såkalt digispiller. Du kan få låne både digikort og digispiller på biblioteket. Her er titlene: Flink pike av Gillian Flynn Menneskets natur av Jørgen Brekke Manuskriptet fra Accra av Paulo Coelho Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez Prosten og hans forunderlige tjener og Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna

Support our troops

Bilde
Manifest, 2013 Hvorfor valgte mine jevnaldrende i USA å verve seg til meningsløse kriger? spør forfatteren og sosialantropologen Sarah Salameh . Forfatteren, som opprinnelig kommer fra Trysil, drar til en småby i Midtvesten for å få svar på spørsmålet. I følge bokomslaget møter vi hjemvendte Iraksoldater, Vietnamveteraner, militærets rekruttere - og ikke minst, mødrene og kjærestene som venter. Mer om masteroppgaven som ble til bok finner du  her . Utdrag fra boka finner du  her .

Sakprosa fra Kulturfondet

Fra Kulturfondet har vi fått mange interessante bøker. Det er bøker om: vokalisten, artisten og skuespilleren Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete billedhuggeren Mathias Skeibrok skuespilleren Toralv Maurstad pakistanske innvandrere og utvandringen til Amerika norsk industri og jakta på gamle dager vold og terrorisme, blant annet om rettsaken etter 22. juli nordmenn i det storgermanske prosjekt fjerne strøk som India, Kina og Mexico og en diktantologi fra Nord-Norge.

Prisbelønnet ungdomsroman

Bilde
Gyldendal, 2012 Lille ekorn  av Linn T. Sunne er en liten perle av en bok. Boka er beregnet på ungdommer, men kan godt leses av voksne også. Forfatteren berører et vanskelig tema på en enkel, men nyansert måte. Linn T. Sunne er blitt belønnet med Brageprisen for denne romanen. Forlagsomtale: Aurora bor i en interiørblogg, er best på håndballaget og klarer ikke å bli forelsket. Når noen endelig ser henne på en ny måte, går alt galt. Veldig galt.